Zapomeňte na brambory, rýži a klasické těstoviny, poznejte znovuobjevené moderní přílohy. Nejen, že vaše vaření získá nový rozměr a dopřejete si delikátní chuťový zážitek, ale navíc svému tělu dodáte řadu zdraví prospěšných látek!

Quinoa

Neboli merlík chilský, je výživná, lehce stravitelná a málo kalorická potravina. „Quinoa obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů a minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, měď nebo zinek, ale také vlákninu a antioxidanty,“ říká Martin Moučka, jednatel společnosti Foodish, českého výrobce potravin Arax, a dodává: „Naopak neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro celiaky a alergiky. Prospívá lidem trpícím migrénami, pomáhá snižovat krevní tlak a příznivě působí na funkci ledvin“. Ve slané i sladké verzi si vás získá jemnou oříškovou chutí a nenáročnou přípravou – stačí ji povařit 15 až 20 minut v dvojnásobném množství vody. Zakoupit můžete quinou bílou, červenou a černou.

Jáhly

Jsou malé žluté kuličky, které jsou lehce stravitelné, zároveň ale velmi výživné a syté. „Také jáhly neobsahují lepek, zároveň jsou bohatým zdrojem bílkovin, železa, křemíku, fosforu, vitaminů skupiny B a aminokyselin. Podporují správnou funkci ledvin a zažívacího traktu, staví úporné průjmy,“ vysvětluje Martin Moučka. Navíc jsou jednoduché na přípravu. Vaří se jen 15 minut a můžete je podávat jako sladkou kaši, ale také jako přílohu k zeleninovým, luštěninovým nebo masitým pokrmům.

Pohanka

Je vhodná především pro celiaky. Obsahuje dostatek vlákniny, celou řadu vitaminů a minerálů a je skvělým zdrojem rutinu, který vrací pružnost cévám, takže přináší úlevu při křečových žilách a hemoroidech. Pohanka snižuje cholesterol, posiluje imunitu a je vhodná při detoxikaci. „Ideální je pohanku krátce povařit, zhruba 5 až 8 minut, v jeden a půl násobku vody a poté ji nechat asi 30 minut pod pokličkou dojít, nezničíme tak tolik prospěšných látek, jako kdybychom ji dlouhou dobu vařili,“ radí Martin Moučka ze Zdravých potravin Arax. Využijete ji jako přílohu či základ jídla. V podobě sladké kaše získáte výživnou a lahodnou snídani, která vám po ránu dodá potřebnou energii.

Polenta

Je jemná kukuřičná krupice pocházející z italské kuchyně. U nás se nejčastěji setkáme s instantní kukuřičnou polentou, která je vhodná na přípravu kaší, knedlíků či placek. Je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerály. Navíc je velmi sytá, k zahnání hladu postačí i velmi malá porce. Jakmile polentu vsypete do vroucí vody, je třeba ji míchat na mírném plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby. Doba přípravy závisí na typu polenty – instantní stačí 5 minut.

Bulgur

Je drcená loupaná pšenice, která je již předvařená. „Bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ říká Martin Moučka ze společnosti Arax. Připravuje se jako rýže – opláchnete ji pod tekoucí vodou, dáte na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Hodí se jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo polévek. Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát původem z Libanonu a Sýrie, tzv. Tabbouleh.

Kuskus

Jedná se o předvařenou krupicovitou těstovinu z tvrdé pšenice. Nejlepší je kuskus celozrnný, protože si zachovává více vlákniny, vitaminů a minerálů. Výhodou je velmi rychlá příprava, stačí jej zalít vroucí vodou a nechat odstát. Kuskus do deseti minut nabobtná a lze jej dále použít jako přílohu nebo základ do salátů, zapékaných jídel nebo na sladko jako moučník.

Špalda

Je prastarý, nepřešlechtěný druh pšenice s jemnou ořechovou chutí. Obsahuje vyšší podíl bílkovin než běžná pšenice. Koupit se dá špaldová mouka pro přípravu domácího pečiva, krupice pro zahušťování polévek nebo na kaši, i vloček a celých zrn. Špalda je velmi snadno stravitelná, ale na její přípravu musíte mít čas. „Pokud chcete uvařit celá zrna, doporučuji pšenici přebrat, propláchnout a namočit ve vodě v poměru 1:2 nejméně na 2 hodiny. Pak ji vařte se špetkou soli zhruba 1,5 hodiny nebo zhruba 40 minut v tlakovém hrnci,“ doporučuje Martin Moučka.

Cizrna

Luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly již starověké civilizace, proto se jí také říká římský hrách. Chutná po oříšcích a po uvaření ji lze snadno zbavit slupky, proto není tak nadýmavá jako ostatní luštěniny. Je cenná pro svůj vysoký obsah bílkovin, železa, draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Ve Středomoří se z ní tradičně připravuje kaše jako tzv. hummus. Cizrna se musí předem namáčet alespoň 10 – 12 hodin, délka vaření je proměnlivá, většinou je to jedna hodina. Vařená cizrna se hodí do polévek, salátů, pomazánek nebo jako příloha.

Červená čočka

Oproti své hnědé sestře má červená čočka několik výhod: nemusíte ji namáčet a díky chybějící slupce je lépe stravitelná a méně nadýmá. „Proto se výborně hodí pro těhotné a také kojící matky, kterým se doporučuje zvýšit spotřebu bílkovin a železa. Tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání kojenců,“ doplňuje Martin Moučka. Červená čočka je bohatým zdrojem vlákniny, železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. Můžete ji použít jako přílohu k masu, uzenině nebo vejci, ale také do salátů a různých předkrmů. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a během chvíle je uvařená. Pokud překročíte dobu varu a vaříte ji déle než 10 minut, rozvaříte ji na kaši, což můžete využít jako plus a použít ji k zahuštění polévek a gulášů.

Fazole adzuki

Jsou nazývány „královnou fazolí“, pocházejí z Číny, kde mají velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Tyto malé podlouhlé fazolky červené až hnědé barvy mají lehce oříškovou chuť a patří k nejlépe stravitelným luštěninám. Jsou důležitým zdrojem bílkovin a téměř všech esenciálních aminokyselin. Zlepšují činnost ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu, mají příznivý vliv na tenké střevo a prospívají pleti. „Díky jejich dobré stravitelnosti jsou vhodnou luštěninou pro děti, těhotné a kojící ženy,“ dodává Martin Moučka ze Zdravých potravin Arax. Příprava je stejná jako u ostatních luštěnin. Přes noc je namočte do vody, pak propláchněte a dejte vařit na 30 – 60 minut. Solte až po uvaření. Vhodné jsou na přípravu polévek, pomazánek, kaší a salátů, používají se také místo mouky do těst, koláčů a rýžových pokrmů.

Zdroj: Martin Moučka, Zdravé potraviny ARAX, www.potravinyarax.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno