Čas předvánoční je asi pro většinu hospodyněk ve znamení úklidu a pečení. Některé domácnosti se pyšní dokonce několika desítkami druhů upečených vánočních dobrot, jiným stačí i jen pár. Mezi nejpopulárnější cukroví patří bezesporu linecké. Níže naleznete recept na základní těsto a pár zajímavostí o těchto křehkých sušenkách.
Nabízí se odvozovat název lineckého cukroví od rakouského města Linec (v originále Linz, pozn. red.), ale je to trochu složitější. Rakušané pečou z křehkého těsta tradiční linecký koláč, kterému se také přezdívá mřížkový a jehož historie sahá až do 17. století. S naším „lineckým“ má však společný jen název. Původ oblíbených vánočních sušenek je tak trochu zahalen závojem tajemna a my se můžeme jen domnívat, kdo je poprvé upekl a takto pojmenoval.
Železné pravidlo
Ať už pečete pro početnou rodinu a dávky v receptu několikrát násobíte nebo vám vystačí jen malá krabička pečiva, je třeba dodržovat základní pravidlo. Jak zní? Jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.
Náplň do koleček
Linecké se tradičně vykrajuje do tvaru kulatých placiček, přičemž jedna z nich má díru. Linecká kolečka tak připomínají oči a nejčastěji se slepují domácím rybízovým džemem, který je trochu nakyslý a krásně tak vyvažuje sladkost těsta.
Základní recept na linecké cukroví
Potřebujete:
250 g hladké mouky
150 g másla
90 g moučkového cukru
2 žloutky
nastrouhanou kůru z poloviny citronu
rybízový džem
Postup:
- V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme změklé máslo a nakonec mouku a nastrouhanou kůru z umytého a osušeného citronu.
- Z hmoty vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v chladu.
- Z odleželého těsta vyválíme placku, z níž vykrajujeme tvary cukroví. Linecké pečeme poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 8 – 10 minut v troubě předehřáté na 180°C.
- Po vychladnutí namažeme jeden kousek cukroví džemem a přiklopíme druhým kouskem.
Foto: Depositphotos.com