Vánoce buší na dveře a krabice s cukrovím zeje prázdnotou? Nezoufejte! V redakci jsme si pro vás připravili tři snadné recepty na nepečené cukroví. Příprava nezabere příliš času a na výsledku si pochutná celá rodina.

Čokoládovo – ananasové kuličky

Na výrobu kuliček potřebujete: 

  • 100g čokolády na vaření
  • 100g vlašských ořechů
  • 100g dětských piškotů
  • 50-60g moučkového cukru
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 3-4 lžíce nadrobno nakrájeného kompotovaného či čerstvého ananasu
  • kakao smíchané s cukrem či nasekané ořechy na zdobení 

Postup: 

1. Rozlámanou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, přidejte nastrouhané ořechy a dětské piškoty, dochuťe cukrem, citronovou šťávou a nakonec přidejte ananas. 

2. Vše pečlivě promíchejte a pokud bude třeba, přidejte šťávu z kompotu či jiné tekutiny a z hmoty tvarujte malé kuličky. Ty nakonec obalte v kakau smíchaném s cukrem či nasekanými ořechy.

Salámek ze sušeného ovoce

Na salámek potřebujete: 

  • 200g sušeného ovoce (meruňky, jablka, švestky…)
  • 2 lžíce medu
  • 50g vlašských ořechů
  • dle potřeby piškoty

Postup:

  1. Ovoce umeleme, přidáme med, nastrouhané ořechy a promícháme. Směs dle potřeby zahustíme namletými piškoty. 
  2. Z hmoty vytvarujeme salámek, zabalíme ho do alobalu a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme na kolečka.

Černá či bílá? Černobílá roláda!

Na roládu potřebujeme:

  • 250g máslových sušenek
  • 80g másla
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 80g moučkového cukru
  • 3 lžíce espressa (nebo silnější rozpustné kávy)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • citronová šťáva na dochucení
  • Pro náplň: 250ml polotučného mléka, 1 pudink s vanilkovou příchutí, 1-2 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 80g másla

Postup: 

  1. Z mléka, pudinku, pískového a vanilkového cukru uvaříte hustý pudink. Do horkého pudinku vmícháme máslo a za občasného míchání necháme vychladnout. 
  2. Sušenky nastrouháme, přidáme změklé máslo, kokos, cukr, kávu, kakao, rum a citronovou šťávu. Umícháme hmotu a vyválíme ji na obdélník. Potřeme ho krémem, svineme, zabalíme do alobalu a uložíme do chladu. Po ztuhnutí krájíme na šikmé plátky. 

Více vánočních receptů naleznete zde

Foto: depositphotos.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno