Ačkoli se v posledních letech dostává ke slovu především lehčí kuchyně, typické české speciality ve stylu vyhlášené kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové jsou v kurzu pořád. Své místo si získaly i ve vyhlášených luxusních restauracích. Udělejte jim prostor ve své kuchyni i vy, třeba díky našemu cukrářskému tipu.Magdalena Dobromila byla kuchařka, na kterou se v české kulinární tradici nedá zapomenout. A také má dodnes mnoho následovníků, kteří podle jejích receptů vaří nebo se jimi inspirují. Pan Samuel a jeho stánek lahodných koláčů, bábovek a dalších dobrot má na pražských farmářských trzích na Náplavce své místo už léta. A fronty nepolevují… Pan J.K. Samuel také vydal kuchařku – Trhovní kuchařka staročeská, která nás zavede na Náplavku v 19. století, na staročeský trh v časech Magdalény Dobromily Rettigové. Je nám nejprve představen tehdejší život, ale kniha obsahuje především velké množství receptů sestavených na základě zkušeností autora, který se sice slavnou kuchařkou v mnohém inspiruje, ale zároveň přidává i své rodinné recepty.

Čtenářkám webu ŽenyDívky.cz pan Samuel poskytl tento úžasný recept na:

Staropražský skořicovník podle letitý máslařky trhovkyně Cecilie

Vezmi čtyři vajíčka domácí, 8 deka cukru moučkovýho, 1 vanilku, špetku soli, špetku skořice, 14 deka ovesnejch vloček namletejch, 4 deka mouky jemně namletej a dvě špetky prášku kypřícího vinnejho, z toho všeho si krásně našlehej pěkný těstíčko a nalij ho do menšího pekáčku. Pak ho vraž do rozehřátej trouby neb pece tak as na 160 stupňů a řádně  as půl hodiny upeč. Po vychladnutí ho podélně rozřež a doprostřed i navrch pak vraž úžasně famózní náplň, kterou ušleháš ze 200 ml mlíčka plnotučnejho, třech vrchovatých lžic cukru moučkovejho, 12,5 deka máslíčka domácejho, skořici namletej a pořádně několik vrchovatých lžic rumu domácejho. Ozdob eště navrch skořicí mletou a můžeš podávati řádně vychlazený. Tento staročeskej desert třebas ke kafíčku je pro milovníky skořice naprosto famózní a při jeho ochutnání si vzpomeneme i na chuť dětské kašičky sypané skořicí a cukrem, pomaštěné máslem, které nám kdysi naše nejmilejší babičky dělaly v dětství. Dobrou chuť!

Foto: Profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno