Mnoho z nás touží dostat se před létem zpátky do formy. A k tomu nám nejlépe pomůže právě se probouzející příroda. Využijte první jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům. Zkuste je nejen jako koření, ale založte na nich rovnou celé jídlo.

Bylinky našly své využití nejen v medicíně, ale staly se nedílnou přísadou v našich kuchyních. Ať v sušené či čerstvé formě, byliny dokáží udělat z nudného pokrmu mnohem výraznější a zajímavější jídlo. Od roku 2006 se také mezinárodně slaví Den bylinek. Připadá na 2. května a jeho cílem je zvýšit mezi lidmi povědomí o zelených rostlinkách, které jsou našemu tělu tak prospěšné. Zapojte se i vy a rozšiřte si své bylinkové obzory.

Kde seženete jarní bylinky v nejlepší kvalitě?

Naštěstí už není výjimkou, že bylinky v bio kvalitě se dají koupit i v běžném supermarketu. Produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství a máme u nich zaručené, že při jejich pěstování nebyla použita žádná chemie (tedy žádná průmyslová hnojiva, chemické postřiky apod.), poznáte podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Bohatou nabídku najdete také na farmářských trzích i přímo u vybraných ekofarem. Některé mají dokonce e-shop, kde si vše můžete objednat a nechat doručit domů.

Co by měl obsahovat jarní jídelníček?

Většina českých plodin má sklizeň ještě daleko před sebou, a tak se může zdát, že máme výběr lokálních čerstvých surovin trochu omezený. Ovšem jako základ stravy může sloužit u nás vypěstovaná a uskladněná zelenina, a to především kořenová. Z masa využívejte kuřecí, telecí nebo jehněčí. A pak samozřejmě nezapomeňte na čerstvé byliny, květy a později také první jarní zeleninu, jako jsou ředkvičky, chřest apod.

Za medvědem

Další jarní bylinou s širokým polem využití je medvědí česnek. V posledních letech se z něj stal fenomén. Dostupné jsou už i mapy, kde si ho můžete nasbírat. Nejenže výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Má antibiotické a antioxidační schopnosti a je bohatým zdrojem vitamínu C a železa. Je to výborný prostředek při chřipce, nachlazení i dalších infekcích. Excelovat bude syrový i tepelně upravený.

Něco zeleného na každé jídlo

Svými drobounkými lístky a lehce štiplavou pikantní chutí se vyznačuje řeřicha setá. Obsahuje množství beta karotenu a vitamínů C a B1 a také minerály draslík, hořčík, železo a vápník. Podporuje trávení a pomáhá při zánětech močového měchýře. Vařením hořkne, takže ji přidávejte do jídel ideálně až úplně na konci. A samozřejmě skvěle obohatí studenou kuchyni. Není nic jednoduššího než si ji nasypat na čerstvý chléb s máslem, nebo jí ozdobit polévku. Podobným způsobem můžete uplatnit třeba i pažitku, polníček nebo rukolu. Všechny tyto bylinky seženete v obchodě nebo přímo u sedláků.

Inspirace pro vaše jarní menu:

Kopřivový špenát se zastřeným vejcem

 Potřebujeme:

  • 300 g listů z mladých kopřiv
  • 1 větší bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • 1 lžíce bio másla
  • 2 bio vejce
  • 1 lžíce octa
  • Sůl, pepř

Postup:

Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem. Takto si ho připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhnul žloutek.

Pesto z medvědího česneku

Potřebujeme:

  • 150 g bio medvědího česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • Sůl

Postup:

Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši. Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi. Tu pak důkladně promíchejte. Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové. Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.

Náš tip: Medvědí česnek v bio kvalitě si můžete objednat třeba z Horňácké farmy.

Řeřichová polévka

Potřebujeme:

  • 2 bio brambory
  • 2 menší bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • olivový olej
  • 400 ml bio vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 3 krabičky s bio řeřichou
  • sůl

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte. V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Ochuťte solí. Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte. Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.

Foto: pixabay.com/Couleur, archiv

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno