Pečení k létu zkrátka patří. Spojení sladké dobroty s ovocem se prostě nabízí. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spoustu druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na plech. A když není, i tak si můžete poradit. Kynuté, piškotové nebo křehké těsto, na to spoustu ovoce a navrch třeba drobenka.
Švestkový crumble s povidly
- 400 g vypeckovaných švestek
 - 220 g švestkových povidel Hamé
 - 1 lžíce kukuřičného škrobu
 - šťáva z půlky citrónu
 - 3 lžíce tmavého rumu

 - 50 g třtinového cukru
 
Na drobenku:
- 100 g másla
 - 100 g ovesných vloček
 - 50 g strouhaného kokosu
 - 50 g nasekaných vlašských ořechů
 - 50 g mandlové mouky
 - 90 g třtinového cukru
 - ½ lžičky skořice
 - špetka hřebíčku
 - špetka soli
 - máslo na vymazání
 
Švestky si nakrájíme na čtvrtky a smícháme s ostatními surovinami na ovocnou směs. Všechny suroviny na drobenku dáme do druhé mísy a důkladně zpracujeme prsty. Zapékací misky si vymažeme máslem a naplníme ovocnou směsí, na kterou nakonec nasypeme drobenku. Pečeme na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Snídaňové koláčky
- Extra Jam Hamé jahoda

 - 100 g čerstvého krémového sýra
 - jahody na ozdobu
 - 275 g listového těsta
 - cukr moučka na posypání
 
Listové těsto lehce rozválíme a rozdělíme na čtverce (cca 10×10 cm). Jeden čtverec si pomyslně rozdělíme na dva trojúhelníky a na jednu polovinu dáme lžičku čerstvého sýra a lžičku Hamé Extra Jamu jahoda. Přiklopíme druhou polovinou a vidličkou upěchujeme kraje. Tento postup můžeme zopakovat i u dalších dílů těsta.
Připravené koláčky dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova cca 10-15 minut. Vychladlé koláčky pocukrujeme a podáváme s čerstvými jahodami.
Švestkové knedlíky s povidly
- 400g hrubé mouky
 - 550 g tvarohu

 - 15 g másla
 - 14 ks švestek
 - 200 g zakysané smetany
 - několik kapek vanilkového extraktu
 - 400 g brambor
 - 1 vejce
 - sůl
 - 100 g slazených povidel švestkových povidel Hamé
 - 2 lžíce cukru moučky
 - máta
 
Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme na jemno. Necháme je vychladnout. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a máslem. Vypracujeme hladké těsto. Dáme si vařit vodu do hrnce.
Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku naplníme trochou povidel a zabalíme do těsta. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou. Uvařené knedlíky rozkrojíme a podáváme s tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým extraktem. Zdobíme mátou.
		
			









