Při domácí výrobě džemů a „marmelád“ je jejich tvůrcům jasné, kolik ovoce a cukru do nich použili. Zjednodušeně lze říci, že čím víc ovoce džem obsahuje, tím je kvalitnější. Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala, jak kvalitní jsou ty kupované. Nezávislý test meruňkových zavařenin odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.

Ze široké nabídky džemů si dTest posvítil na jednodruhové, čistě meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nichž zkoumal obsah ovoce, cukru a chuť.

„Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totožné výrobky, ovšem podle deklarací na obalu šlo o produkty čtyř různých kategorií. Většina se řadila mezi výběrové extra džemy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra džemům, jeden byl obyčejným džemem a zbytek představovaly ovocné pomazánky,“ popisuje zařazení produktů do testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozhodující chemickou zkouškou byla analýza obsahu ovoce. „Množství ovoce jsme zjišťovali nepřímou metodou. Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce použil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Největší rozdíl v neprospěch zákazníka naměřila laboratoř u výrobku Globus Aprikose Konfitüre Extra, který deklaroval 60 gramů meruněk, přitom ve skutečnosti jich ve 100 gramech výrobku obsahoval jen 47 gramů. Za klamavou informaci uvedenou na obalu proto dostal nedostatečné hodnocení. Na druhou stranu osm výrobků obsahovalo meruněk více, než uvádělo na obalu. Tato skutečnost je ve prospěch zákazníka, proto ji dTest hodnotil kladně.

Jablka místo meruněk

Meruňky patří k dražším druhům ovoce, laboratoř proto zkoumala, jestli je výrobci nenahrazují levnějšími jablky. Potravinářští chemici v dnešní době dokážou jablka v ovocné směsi bezpečně odhalit měřením přítomnosti floridzinu. Falšování se nekonalo, žádná z testovaných meruňkových zavařenin nebyla nastavena jablky.

Kromě obsahu ovoce je pro kvalitu džemu důležitý i obsah sušiny. Jeho hodnoty určuje vyhláška. Vyšší obsah sušiny přináší výraznější chuť ovocných pomazánek a zajišťuje větší odolnost vůči kažení. Prostředí s alespoň 60 procent sušinou totiž nesvědčí nežádoucím mikrobům. Až na italský džem Santa Rosa Albicocche dTest se nevyskytly problémy s nedodržením předepsaných požadavků na sušinu.

Zavařeniny neunikly měření cukru. Pro obsah cukru v zavařeninách neexistuje žádný omezující předpis. Rozdíly byly skutečně významné – obsah cukru se pohyboval od 36 % do 59 procent. „Je potřeba dodat, že tyto hodnoty zahrnují i cukr, který do džemu vstoupil spolu s meruňkami. Cukr má v džemu svoji velkou funkci, chrání výrobek před kažením,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu meruňkových zavařenin přineslo listopadové vydání časopisu dTest. Přehled testovaných výrobků najdete na www.dtest.cz/merunkove-zavareniny.

zdroj: Časopis dTest

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno