Jemné šumivé víno prosecco se v posledních letech stává stále populárnějším a dohání svého francouzského příbuzného – šampaňské. Obliba tohoto sektu, který má svou domovinu v Itálii, stoupá i u nás. Hodí se totiž k široké škále pokrmů, od aperitivů až po dezerty, a hlavně v létě láká na svou osvěžující chuť. Vydejte se do úchvatné krajiny, kde vzniká.

Byla to vášnivá oddanost půdě a vinicím, které se na ní nacházely, jež vedla vinaře a hlavu rodiny Francesca Mionetta v roce 1887 k založení vinařství stejného jména. Už od počátku se odlišovalo svým moderním, inovativním přístupem, aniž by narušilo své tradiční těsné vazby na lokální pěstitele. Díky tomu se jméno Mionetto stalo synonymem prosecca. Toto tradiční vinařství bylo jedním z prvních, které začalo s exportem šumivého vína, nejprve do Německa a Spojených států amerických, posléze i do dalších zemí. Kvalita prosecca z regionu Veneto se váže k jedinečným vlastnostem zdejších vinic. Díky úzkému napojení na lokální pěstitele vína a přísným nárokům, které kombinuje se stylem, se Mionettu daří vyrábět skutečně kvalitní produkty.

Conegliano-Valdobbiadene

V okolí Conegliano-Valdobbiadene jsou vyráběna šumivá vína, která jsou oceňována jako ta nejlepší prosecca. Jejich charakteristické vlastnosti, které je možné okamžitě rozpoznat v každé skleničce, nejsou jen dílem poctivé práce místních vinařů, ale i odrazem regionu.

Jeho kouzlo utvářejí starobylé vinice rozprostírající se po mírně se vlnících kopcích, kam až oko dohlédne. Právě na zdejších svazích získávají hrozny dostatek slunečních paprsků. Také místní půda je ideální pro pěstování odrůdy Glera, ze které prosecco vzniká. To vše ocenili i odborníci, díky kterým získala oblast Conegliano-Valdobbiadene v dubnu roku 2010 nejvyšší stupeň hodnocení italských vín, tedy známku kvalitních vín s kontrolovaným původem (DOCG).

Pro vinaře z tamního regionu i jejich zákazníky to znamená nejen další ochranu lidského a přírodního odkazu, ale také zaručuje kvalitu každé lahve. Díky tomu je prosecco z Conegliano-Valdobbiadene považováno za kvalitnější, než šumivé víno ze sousedních regionů, kde byly vinice vysazeny teprve před několika desítkami let.

Vinice zde pokrývají rozlohu 5 600 hektarů a stará se o ně přes tři tisíce pěstitelů. Leží v nadmořské výšce mezi 60 a 500 metry, na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími se sklonem až 70 %. Podstatný rozdíl mezi teplotou ve dne a v noci, vhodné podloží a nedostatečný přísun vody vytvářejí chuť s vysokou cukernatostí i kyselostí.

Kopce s překrásnými starými vinicemi se také staly součástí dědictví UNESCO. Mimořádné prostředí a historie společně formovaly úspěch prosecca a dopomohly k tomu, aby svět ocenil moderní, neformální, a přesto sváteční potěšení, které si lze při pití italského šumivého vína užít.

Nová oblast vín

Nová oblast, odkud pocházejí druhá nejvýše hodnocená italská vína s kontrolovaným původem, tedy DOC (Denominazione di Origine Controllata), vznikla v roce 2009. Tvoří ji pět provincií Benátska (Treviso, Benátky, Vicenza, Padova a Belluno) a čtyři provincie Furlansko-Julského Benátska (Gorizia, Pordenone, Trest a Udine). Právě zde vzniká Mionetto Prosecco DOC Treviso, šumivé víno s přitažlivým aroma medu, jablek Golden Delicious a bílých broskví.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno