Jahody, maliny, borůvky, třešně… Ovoce je nyní plno na stáncích, v obchodech i na zahradě. Pokud ho máte přebytek nebo chcete jen vyzkoušet něco nového, máme pro vás několik originálních receptů. Upečte si sladké dezerty, kterým žádná návštěva neodolá.

Jahodového muffiny z rýžové mouky

Ingredience (na 12 ks):
• 2 hrnky rýžové mouky
• 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
• 2 vejce
• 1/2 hrnku rostlinného oleje
• 200 g čerstvých jahod
• stévie nebo třtinový cukr (podle chuti)
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 1 lžička vanilkového extraktu
• Špetka soli
• kokosový olej (na vymazání formy)

Do misky kuchyňského robota vsypte mouku s kypřícím práškem. Přidejte vejce, olej, vanilkový extrakt, stevii a špetku soli.

Vše postupně důkladně promícháme. V průběhu míchání postupně přilévejte mléko a míchejte do té doby, dokud vznikne hladké těsto.

Na závěr přidejte do těsta na kousky nakrájené jahody a těsto pak jen lehce promíchejte.

Formu na muffiny si snadno vymažte kokosovým olejem a těsto rozdělte lžící do formiček. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut

Recept připravila a Michaela Šupáková z blogu „Cookingwithsusa“ více receptů najdete na blog.kitchenaid.cz

 

Mandlovo-borůvkové mléko s vanilkou

Ingredience:

  • 200 g mandlí – mohou být loupané i neloupané
  • 500 ml vody
  • hrst borůvek
  • 1 vanilkový lusk 

Mandle vsypte do větší misky, zalijte je vodou a nechte je nejlépe přes noc odstát.

Druhý den mandle přesuňte společně s vodou do mixéru (nebo food processoru KitchenAid) a vše pořádně rozmixujte.

Vzniklou směs přeceďte přes gázu nebo sítko – získáte tak čisté mandlové mléko.

Drť, která vám zůstala po mixování nevyhazujte, ale můžete jej použít např. při pečení do těsta.

Tekutinu vraťte zpět do mixéru, přidejte hrst borůvek, vanilkovou dřeň z lusku a znovu vše rozmixujte.

Ovesný koláč s jahodami

Ingredience na spodní vrstvu:

  • 100 g kvalitního rostlinného másla nebo margarínu
  • 150 g hladké ovesné mouky

Ingredience na ovocnou náplň:

  • 200 g rebarbory
  • 200 g jahod
  • 100 g Agávový sirupu
  • 3 lžíce škrobu
  • cca 50 ml vody

Na drobenku:

  • 50 g tuku
  • 75 g jemných ovesných vloček
  • 50 g hnědého cukru
  • 50 g ovesné mouky

Smícháme tuk s moukou a namačkáme ho do formy o rozměrech 20 cm. Dáme na 20 min do chladu a pak předpečeme si ho 20 min v troubě vyhřáté na 180 ° C.

Dokud se nám připravuje korpus, uvaříme si náplň. Do většího hrnce nebo hlubší pánve dáme ovoce, vodu, škrob a sladidlo. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Část ovoce můžeme přidat až po uvaření. Je lepší, když je ovoce nakrájené na menší kousky.

Uvařenou směs dáme na předpečený korpus.

Připravíme si drobenku. Do mísy si dáme všechny suroviny a prsty zpracujeme na sypkou směs. Ní rovnoměrně posypeme ovocnou náplň. Dáme do vyhřáté trouby na 180 ° C na 25 min zapéct. Nejlepší je, když po upečení chvíli postojí.

Makovo-třešňový chlebíček

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/4 hrnku mletého máku
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 hrnky vypeckovaných třešní
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • stévie nebo třtinový cukr (dle chuti)
  • 5 vajec (4 celá + 1 žloutek)
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Do malého hrnce vlijte mléko, přidejte mák, promíchejte a nechte cca 5 minut vařit. Směs odstavte z plotny a nechte ji vychladnout. Do mísy kuchyňského robotu (např. KitchenAid) vyklepněte 4 celá vejce a 1 žloutek.

Přidejte cukr nebo stévii, přepuštěné máslo, vanilkový extrakt, špetku soli a vše nechte robotem vyšlehat dohladka.

Do hladké hmoty vlijte makovou směs, vsypte prášek do pečiva a postupně přidávejte mouku. Nasaďte plochý šlehač a nechte robota vypracovat hladké těsto.

Do hotového těsta vsypte vypeckované třešně a lehce promíchejte, aby se třešně propojily s těstem.

Takto připravené těsto vlijte do pečící formy na chlebíček (já jsem ji pro lepší chuť lehce vymazala kokosovým olejem) a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45-50 minut.

Po upečení nechte chlebíček vychladnout a nakrájejte ho na plátky.

Více receptů najdete na blog.kitchenaid.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno