Horizontálně rozkrojená houska naplněná mletým masem a spoustou báječných příloh, to je hamburger. Dá se připravit ve stovkách různých variant a oblibě se těší doslova po celém světě.  K vynálezu hamburgeru se hlásilo mnoho lidí a jen těžko říct, kdo je jeho opravdovým otcem. Jisté však je to, že jméno pokrm dostal podle druhého největšího německého města, Hamburku.

Hamburgery jsou v nabídce proslulých restaurací rychlého občerstvení, ale zejména v Americe jsou také neodmyslitelnou součástí domácího grilování. Každý si totiž může připravit svůj osobní burger podle chuti a preferencí a nic není zakázáno. Nejoblíbenější variantou tohoto pokrmu je cheeseburger, tedy hamburger s plátkem sýra. Hollywoodský herec Matthew McConaughey svůj vztah k hamburgeru následovně shrnul: „Ten, kdo vymyslel hamburger byl chytrý. Ale ten, kdo vymyslel cheeseburger, byl génius.“

Ať už preferujete variantu se sýrem či bez, nebo dokonce vegetariánskou, myslete na to, že se nemusíte spokojit s placatou naplněnou houskou z fast foodu. Připravte si raději vlastní, pořádně vysoký šťavnatý hamburger, do něhož bude radost se zakousnout.

Recept na domácí hamburger

Ingredience

Na hamburgery:

  • 1 kg mletého masa (3/4 hovězí, ¼ vepřové)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • strouhanka dle potřeby
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na omáčku:

  • 6 lžic majonézy
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • pár kapek citronové šťávy
  • malá hrst čerstvě nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžička javorového sirupu
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Pro náplň:

  • 2 větší rajčata nakrájená na kolečka
  • 1 – 2 cibule
  • 3 nakrájené kyselé okurky
  • 4 – 6 listů salátu
  • 8 – 10 plátků slaniny
  • 4 – 6 plátků sýra

Těsto na bulky:

  • 340 g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 120 ml vlažné vody
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku cukru

Postup:

Nejprve zadělejte těsto. Droždí a cukr vymíchejte do kašičky, přidejte ohřátého mléko a nechte vzejít kvásek. Ten smíchejte se zbytkem surovin, pořádně těsto zapracujte (nejlépe to jde v robotu) a nechte vykynout. Když zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na šest stejných částí a vytvarujte bulky.

Ty dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 15 minut kynout. Bulky potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sezamovým semínkem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut.

Během pečení bulek se pusťte do přípravy směsi na hamburger.

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a restujte na oleji tak dlouho, dokud nezměkne. Poté ji nechte vychladnout. Do mísy dejte mleté maso, přidejte studenou cibulku, strouhanku (maximálně dvě hrsti), vejce, sůl a pepř. Suroviny pořádně prohněťte rukama a pracujte tak dlouho, dokud se nespojí v jednolitou hmotu. Tu nechte asi 20 minut odpočinout.

Ze směsi tvarujte placky. Pokud chcete pořádně tlustý hamburger, vytvořte čtyři. Jestli se spokojíte s nižší variantou, budete mít hamburgerů 6 – 8.

Na pánvi rozpalte olej a vytvořené placky opékejte 2 – 3 minuty z každé strany. Poté je přesuňte do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 220°C dopékejte 6 – 8 minut.

V mezičase začněte pracovat na náplni.

Na pánev nakapejte trochu oleje a plátky slaniny opékejte dokřupava. Ve vypečeném tuku lze také opéct na kolečka nakrájenou cibuli. Nebo ji můžete nechat syrovou, záleží jen na vás.

Salát omyjte, osušte a pokud budou listy moc velké, natrhejte na menší kousky.

Okurky nakrájejte na plátky a rajčata na kolečka.

Smíchejte ingredience na omáčku a nechte vychladit.

Nyní je vše připraveno a hamburger už stačí jen zkompletovat.

Bulku rozkrojte a krátce opečte na suché pánvi nebo v troubě. Na její spodní část rozdělte salát, ten zakápněte omáčkou, přidejte maso, plátek sýra, rajčata, kyselé okurky, cibuli, opečenou slaninu a zaklopte vrchní částí bulky.

Hamburger skvěle chutná samotný nebo v kombinaci s hranolky.  

Foto: Depositphotos.com, Zdroj: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby

 

 

 

 

 

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno