Jak říkávaly naše babičky: dobrá polévka je základ. Ani v dnešní době by neměla chybět na našem stole a být součástí vyváženého jídelníčku. Vyzkoušejte třeba krémovou pórkovou polévku z vývaru.

Ingredience na 2 – 3 porce

Na vývar:

  • 1 rajče
  • 2 řapíky celeru
  • 1 petržel
  • kousek petrželové natě
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • sůl

Na polévku:

  • 1 větší pórek
  • 1 větší mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1 větší šalotka nebo půl cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 2 menší stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 60 ml smetany min 30% (nemusí být)
  • 600 – 700 ml zeleninového vývaru

Na ozdobu

  • hladkolistá petržel, dýňová semínka či jiné oříšky
  • pomeranč

Vývar: Dejte si vařit asi 850 ml vody. Zeleninu očistěte a rozkrojte na půlky. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá – jako na obrázku. Poté vhoďte do vroucí vody, osolte a vařte 30 – 45 minut.
Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.

Polévka: Pórek opláchněte a rozdělte na bílou část a zelenou část. Mrkev, řapík i petržel očistěte škrabkou a vše společně s bílou částí pórku nakrájejte na menší kousky (viz foto). Cibuli oloupejte a nasekejte na stejně velké kusy jako je zelenina. Zelenou část pórku také nasekejte, ale ponechte ji prozatím stranou. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou zeleninu a restujte asi 4 minuty na středním plamenu. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky. Nakonec přidejte česnek, opékejte ještě minutu a podlijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 – 7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Poté přidejte zelenou část pórku a vařte přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Je nutné to hlídat, aby se nepřevařil a neztratil barvu. Osolte a lehce opepřete.

Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a ještě lehce vymixovat. Nemusíte se bát, že by základ ze zeliny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná.

Na talíři polévku ozdobte podle své fantazie, výborná je také s máslovými krutony či zakápnutá pomerančovou šťávou.

Více receptů najdete na blog.kitchenaid.cz nebo kitchenaid.cz.

Foto: kitchenaid.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno