Na podzim je nutné tělo aklimatizovat na chladnější časy a prohřátí polévkami je pro to naprosto ideální. Máme pro vás tipy na dvě skvělé polévky, které budou určitě chutnat nejen vám ,ale i mlsným jazýčkům vaší rodiny.

Mrkvový krém

Budete potřebovat:

  • 4 větší mrkve, pokrájené nadrobno,
  • 1 větší cibule, pokrájená nadrobno,
  • 1 velká brambora, pokrájená nadrobno,
  • lžíce olivového oleje
  • 2 litry zeleninového vývaru,
  • špetka suchého zázvoru, soli a pepře,
  • opražená dýňová semínka.

Postup:

Ve větším hrnci rozpalte olivový oleje, přidejte cibulku a pár minut restujte. Pak přidejte pokrájenou zeleninu, chvilku restujte, přidejte vše uvedené koření a nakonec vše zalijte připraveným zeleninovým vývarem. Vařte suroviny doměkka a na závěr dobře rozmixujte a dochuťte. Když polévku naložíte na talíře, ještě ji ozdobte opraženými dýňovými semínky.

Pikantní řepná polévka s rajčaty

Budete potřebovat:

  • 4 vakuované červené řepy,
  • 3 větší rajčata,
  • 1 větší cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • půlka chilli papričky,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • Lžíce ghí nebo másla,
  • kousek čerstvého  zázvoru, soli a pepře,
  • bazalka a zakysaná smetana na dozdobení.

Postup:

Řepu nakrájíme na kostky, cibuli, chilli, bazalku a česnek nasekáme nadrobno. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky a zázvor jemně nastrouháme. V hrnci rozpálíme ghí nebo klasické máslo, přidáme česnek, cibuli, zázvor a chilli a chvilku restujeme. Pak přihodíme rajčata a řepu a restujeme dále. Vše připravené zalijeme vývarem a vaříme asi dvacet minut, pak rozmixujeme a dochutíme. Na talířích polévku zdobíme nasekanou bazalkou a případně lžičkou zakysané smetany. Výborná je navíc opečená chlebová houstička.

foto: depositphotos.com/pinkcandy

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno