Dýně hokkaido je pro nás v kuchyni v posledních letech stejně běžná jako jiné druhy zeleniny. Dá se z ní připravit spousta pokrmů. Já miluji hlavně dýňovou polévku a především tuto rychlovku, kterou na podzim připravuji hodně často.
Ingredience:
Na dýni
- 1 střední dýně hokkaido
- 4 lžíce olivového oleje Borges Extra Virgin
- himalájská sůl (podle chuti)
- čerstvě mletý pepř (podle chuti)
- čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) nebo rukola na posypání
Na dip
- 1 zakysaná smetana (případně řecký jogurt)
- malá hrstka lístků čerstvé bazalky
- 1 malý stroužek česneku
- himalájská sůl (podle chuti)
- čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Nejprve si předehřejeme troubu na 170 stupňů.
Dýni důkladně omyjeme, odstraníme konce, rozkrojíme ji napůl a vydlabeme vnitřek (dýni neloupeme). Poté si ji nakrájíme na měsíčky (asi 1-1,5 cm silné).
Plech si vyložíme pečicím papírem. V míse smícháme olivový olej se solí a pepřem a dýni v něm promícháme. Pečeme, dokud dýně není měkká a zlatavá. Trvá to zhruba 20-30 minut.
Než se nám dýně upeče, připravíme si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek utřeného česneku.
Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.
Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.
Foto: Blog na skok v kuchyni
Páni, jednoduché a určitě pochoutka.