Pokud jste zvyklí jíst běžnou českou kuchyni, ale rozhodli jste se po novém roce shodit pár kilogramů, není dobré přejít na syrové saláty nebo hladovět a čekat, že zázračně zhubnete. V mnohých případech kila dolů nejdou vůbec, případně přijde jo-jo efekt krátce poté co se vrátíte k běžnému stravování. Jak tedy na hubnutí, aby jste se najedli dostatečně a kila se nevrátila? Máme pro vás nový seriál zdravých receptů, se kterými to zvládnete…

Základem hubnutí je dostatečný přísun potravin, které ovšem nejsou kalorické jako ty, které běžně konzumujeme. Největší kámen úrazu bývá pečivo a bílý cukr, na obojí je běžný Čech zvyklý, a právě sladké a běžné pečivo, dělají při hubnutí paseku. Jídla, která vám předkládáme může jíst celá rodina, jsou chutná, rychle připravená a pokud hubnete jen vy, můžete partnerovi a případně dětem recepty obohatit třeba o sýr, maso… aby byli spokojeni všichni. Základem je tedy nehladovět, a co se oběda a večeře týče, jídlo by mělo být v co největší možné míře tepelně upravené, protože to je pro tuto roční dobu nejstravitelnější.

Dnes bychom vám rádi představili quinou, která hravě zastoupí více kalorickou rýži a přitom je chutná a na hubnutí ideální. Když přijdete večer z práce, můžete si ji připravit například s pečenou zeleninou. Co zbude, odneste do práce na zdravý oběd…

 

Lahodná quinoa s pečenou zeleninou a špenátem 

Budete potřebovat

  • 250 g quinoa – vystačí na 4 porce
  • 2 papriky
  • menší řepu
  • a jakoukoli další zeleninu najdete doma (dýně, rajčata…)
  • vaničku baby špenátu
  • může být sýr, v rámci hubnutí doporučujeme ve stylu haloumi, feta
  • olivový olej
  • tymián
  • sůl a pepř
  • tahini pasta – nemusí být

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte a nakrájejte zeleninu na větší kostky – vše kromě špenátu. Zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte tymián, případně jiné oblíbené koření (vše pálivé nabudí metabolismus…). Vyložte menší pekáč pečicím papírem a promaštěnou, okořeněnou zeleninu na něj vysypte a dejte péct. Quinou propláchněte a uvařte v osolené vodě, sceďte. Špenát dobře propláchněte a poduste na pánvi na sucho, jen s trochou horké vody. Když je vše hotovo, přidejte špenát i quinou a případně na kostičky nakrájený sýr do pekáče, promíchejte a nechte ve vypnuté troubě pár minut odpočinout. Pokud by vám chybělo dochucení, místo dalšího solení přidejte lžíci tahini pasty a dobře promíchejte.

 

Foto: depositphotos.com/ehaurylik

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno