Mezinárodní den čokolády, který oslavíme 13. září je svátkem nejpopulárnější sladkosti na světě. Sladká pochoutka zlepšuje náladu a chrání srdce. Její jedinou chybičkou krásy je vysoký podíl cukru. 13. září je však zároveň věnovaný i pozitivnímu myšlení, proto si tento den užijte naplno a zejména sladce.

Donuty s čokoládovou a jahodovou polevou

Ingredience:

Na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžička muškátového oříšku
  • 60 ml mléka
  • 60 ml jogurtu
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 1 a ½ lžičky vanilkové esence

Poleva

  • Hrst jahod
  • 4 lžíce práškového cukru
  • 100 g čokolády
  • 4 lžíce cukru
  • 1 a ½ dcl mléka

Za pomocí šlehače smícháme v misce všechny suché ingredience a postupně přidáváme ingredience tekuté. Míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hladká konzistence. Hotovým těstem naplňte sáček a pomocí něj vytvořte úhledné kroužky podle prohloubení ve formě na donuty. Pro zvýraznění chuti vytřeme formu máslem – donuty tak budou mít jemnější chuť.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180° cca 25 minut. Po vytáhnutí z trouby je nechte chvilku vychladnout a ozdobte podle chuti. Pokud si chcete donuty ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem tak, aby vám vznikla hladká tekutá poleva. Na čokoládovou polevu rozehřejte mléko. Až začne vřít, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká poleva.

Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a ozdobit podle fantazie různými druhy posypů.

Tartaletky s čokoládou a pistáciemi

Ingredience (na 8 kusů):

  • 1 hrneček mandlí
  • 1 hrneček hladké mouky
  • ½ hrnečku kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 4 lžíce vody

Náplň

  • 200 g hořké čokolády
  • ¾ hrnečku smetany na šlehání
  • Pistácie

Do food procesoru nasypte všechny suroviny na těsto a nechejte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto rukama vtlačte do formiček na tartaletky a dno propíchněte na několika místech pomocí vidličky. Takto připravené tartaletky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte na kostky nalámanou čokoládu, stáhněte plamen a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladnuté tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem.

Navrch je posypte nasekanými pistáciemi a nechte na hodinu ztuhnout v ledničce.

Ledové čokoládové kokosky

Ingredience (12 kusů):

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 150-200 ml kokosového mléka
  • Stévie (podle chuti)

Do food procesoru nasypte strouhaný kokos, přidejte lžíci kokosového oleje a postupně všechno rozmixujte. V průběhu mixování přilévejte kokosové mléko, dokud se nevytvoří jemná hmota. Kokosovou hmotu vtlačte do připravených silikonových formiček (například na muffiny). V hrnci rozehřejte 2-3 lžíce kokosového oleje, přidejte kakao, stévii a všechno případně promíchejte.

Rozpuštěnou čokoládu nalejte opatrně na vrch kokosové hmoty. Formičky nechte ztuhnout v mrazáku. Až dostanete chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, jednoduše sáhnete do mrazáku.

Piškotové kuličky a čokoládové košíčky s náplní

Šuhajdy

Ingredience:

  • 3 čokolády na vaření
  • 120 g másla

Náplň

  • 200 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 dcl rumu

Nejdřív si připravte náplň. Spolu s ořechy přiveďte mléko do varu, následně přidejte další ingredience. Dobře promíchejte a nechte bokem odstát. Nad parou rozpusťte čokoládu s tukem. Papírové košíčky nejdřív vytřete čokoládou, přidejte lžíci náplně, a potom znovu přelijte čokoládou. Šuhajdy potřebují několik hodin na ztuhnutí.

Piškotové kuličky

Ingredience:

  • 250 g piškot
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g práškového cukru
  • 1 dcl vody
  • 1 lžíce kakaa
  • 50 g másla
  • ½ dcl rumu

Piškoty rozdrťte anebo rozmělněte na jemný prášek. Rozpusťte máslo, přelijte k piškotům spolu s ostatními surovinami. Dobře promíchejte. Až budete mít hmotu hotovou, vytvořte kuličky, které obalíte v nasekaných ořechách.

Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno