Potraviny, které máme na dosah nám někdy mohou nejen pomoci zlepšit vaření, ale také pomůžou při domácím léčení.

Zázračný dar včel

Běžně dostupný pomocník. Nejnovější studie dokazuji, že med je jedním z nejlepších přírodních antibiotik.

Kapalný med se nekazí, pokud v něm není nepřiměřené množství vody (nezralý med). Díky vysoké koncentraci cukrů ničí bakterie při procesu zvaném osmóza. V medu se nemohou uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký.

Med léčí nachlazení, virózy, kašel, ale rovněž poruchy krevního oběhu, zažívacího ústrojí a další. Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak, dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů.

Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se med používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva.

Léčba nemocí dýchacích cest medem byla a je i dnes nejznámějším zdravotním využitím. Lipový či jiný čaj slazený medem vyvolá pocení, po kterém klesá teplota a onemocnění začíná ustupovat.

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu.

Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.

Česnek nejen pro zdravé srdce

Česnek je známý pro své antibiotické, protivirové a protiplísňové účinky. Česnek se používá jako prevence nebo širokospektrý lék na nejrůznější onemocnění. Pomáhá nakopnout imunitní systém, snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Obsahuje velké množství vitamínů, hlavně C a antioxidantů, které hubí bakterie a volné radikály v krvi. Česnek pomáhá snižovat i hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Těkavé oleje a sirné sloučeniny jsou zodpovědné za štiplavý zápach, ale také za jeho léčivé vlastnosti – působí dezinfekčně, ničí bakterie a pak také vypuzují z těla parazity.

Nejlepší způsob konzumace česneku je v syrovém stavu, rozdrcením česneku se aktivují všechny účinné látky, konzumujeme na lačný žaludek, tělo tak lépe absorbuje všechny látky.

Česnek + med

2 – 3 stroužky česneku rozdrtíme najemno a přidáme lžíci medu. Dopřejte si každý den lžičku této domácí lékárny, zapíjíme vodou, nebo bylinkovým čajem. Budete odolní proti chřipce a nachlazení.

Foto: profimedia

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno