Blíží se podzim, což znamená krásně zbarvené listí, po kterém voní vzduch, procházky v lese, sběr různých podzimních plodů, které jsou nabité vitamíny. Zkuste tyto plody, které jsou chutné a barevné. Voňavé plody maliníku a ostružiníku zdobí okraje lesů i zahrádky od pozdního léta až do poloviny října. Jako všechny dary přírody i toto ovoce obsahuje řadu vitaminů a dalších cenných látek.

Maliny

Ochraňují buňky před rakovinou, podporují trávení, pročišťují ledviny, močové cesty a játra. Maliny jsou velmi bohaté na vitamin C, A a biotin. Biotin je vitamin krásy z komplexu skupiny B, která je důležitá pro zdraví a krásu kůže, nehtů a vlasů.

Každý jedinec si sice vyrábí biotin sám, ale pouze ve zdravé střevní flóře. Převážnou část této životně důležité látky totiž produkují bakterie. Spousta látek, jako jsou antibiotika, alkohol nebo přílišné množství léků, bakterie ve střevech ničí, a proto je nutné zvýšit příjem této látky. Plody maliníku rovněž podporují pocení, snižují horečku a léčí nechutenství.

Zkrášlující malinová kúra

Malinová kúra pomůže zlepšit jak zdraví, tak vzhled kůže, nehtů a vlasů. Stačí po 7–10 dní sníst 3x denně hrst tohoto ovoce. Biotin se již o vše postará.

Malinový čaj

  • 1 lžičku sušených listů maliny (ostružiny malinové)
  • 2,5 deci vroucí vody

Listy maliny zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 10–12 minut. Po tomto čase čaj sceďte a teplý vypijte. Malinový čaj pijte 1–2 krát za den.

Ostružiny

Jsou zdravé, chutné a právě teď jich jsou plné lesy a zahrady. Snadno se trhají, jsou k dispozici v době, kdy je sezóna drobného ovoce již téměř za námi.

Ostružiny překypují karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky nim a vysokému obsahu vitaminu C posilují náš imunitní systém. Tyto plody obsahují rovněž přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny jablečnou a citrónovou, z minerálních látek především fosfor, hořčík (z tuzemského ovoce ho mají nejvíce), draslík a železo. Účinné látky těchto plodů posilují vaziva a stěny cév, působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám. Zlepšují celkovou tělesnou kondici, podporují regeneraci, jsou proto vhodným doplňkem stravy při rekonvalescenci, únavě, chrapotu a nachlazení.

Ostružiny jsou nejlepší čerstvě utržené, můžeme je přidat i do koláčů, jogurtu a pudinku, přijdou vhod do palačinek a krémových či tvarohových pohárů.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno